back to rant

19 May 2020



assalamualaikum dan selamat sejahtera.

aku harap korang semua berada dalam keadaan sihat. harini 19 mei 2020. dah lama nampaknya aku tinggalkan blog ni. sebenarnya aku hampir terlupa yang aku ada blog. bila dah teringat tu, aku terus datang sini tengok reading list, siapa yang update dan sebagainya. dalam tempoh masa aku tak menjenguk, ada perubahan. aku pulak, entah lah. nak kata berubah macam ya, macam tak pun ada. apapun, tahun ni kita digemparkan dengan virus baharu iaitu covid-19. aku tahun ni, sepatutnya ambil SPM tapi dah sebab kena PKP terpaksalah kementerian lanjutkan tarikh peperiksaan kan. aku redha jelah walaupun hakikatnya aku kalau boleh nak ambil tahun ni sangat-sangat. bukannya apa, aku ni bukan jenis yang suka lambat-lambat. aku nak sesuatu benda tu, kalau boleh, habis cepat-cepat. lagi lama tunggu lagi gementar rasa dia. lagipun aku ni berhajat nak habiskan sekolah seawal yang mungkin hahahaha. aku tak tipu, aku tak suka pergi sekolah. bukan tak suka belajar, tapi bagi aku, dengan hanya memikirkan benda tu pun dah memenatkan. aku tak suka jumpa dengan kawan-kawan sekolah aku. perangai dorang, aku tak suka. basically, apa aku boleh kata, manusia kat sekolah tu kecuali cikgu lah, aku tak suka. aku bukan nak kata sebab aku perfect ke apa tapi sikap dorang tu buat aku rasa penat sangat nak layan. sebab tu aku tak suka sangat sekolah. jadi, bila sekarang ni PKP, aku happy sangat. bukan setakat happy, PKP ni dah macam membantu memulihkan mental state aku. kalau pergi ke sekolah, aku selalu rasa stress nak kena hadap orang itu ini dan aku selalu rasa sedih. aku tak boleh jadi diri aku. tapi bila duduk kat rumah, aku boleh buat apa saja aku nak. nak pakai macam mana pun tak ada siapa kisah. nak buat kerja pun tenang. serius aku cakap, dia macam buat aku rasa ecstatic. happy sangat.

sebab tulah aku tak berapa kisah kalau PKP dilanjutkan. srs. aku akan jadi lagi happy ada lah. tapi aku tak nafikan, agak struggle jugak la nak hadap sebab kadang-kadang tu jadual tidur aku memang teruk ah. yang tu aku malas nak sentuh. apa aku boleh cakap dekat sini, sekarang, aku happy sangat. tapi kadang-kadang tu, pemikiran negatif tu datang jugak. benda macam ni susah untuk aku halang. menangis tiba-tiba. bukan senang untuk tak rasa macam tu. cuma, buat masa sekarang dia tak selalu macam sebelum ni. 

akhir kata, aku cuma harap korang dapat doakan aku lah untuk SPM tahun depan. apapun, cakap pasal SPM ni, aku sampai sekarang tak tahu nak jadi apa. nanti masuk universiti nak ambik apa. aku buntu sebenarnya. aku rasa macam nak ambik benda yang berkaitan IT, tapi minat aku sebenarnya lebih cenderung kepada seni, bahasa dan architecture. benda tu semua aku suka. tapi aku jugak suka bio dan fizik (walaupun fizik ni aku tak berapa nak pro, tapi subjek ni aku agak suka berbanding kimia). addmath pun aku suka, cuma aku ni tak berapa nak faham konsep huhuhu, walaupun tak pandai subjek ni, tapi bagi aku dia menarik. 

okay, itu jelah bebelan aku buat masa sekarang ni. kalau ada benda lagi aku nak cakap, aku akan datang sini. buat yang membaca, terima kasih kerana sudi membaca.

sekian :)